De geschiedenis van manchetknopen

Manchetknopen in de 19e eeuw

Waar komen manchetknopen vandaan? Dat is misschien een vraag die je al wat langer hebt of je bent nu ineens nieuwsgierig naar het antwoord. Werden manchetknopen al gedragen door de oude Grieken, de Romeinen misschien? Nee, dat is naar alle waarschijnlijkheid niet zo. De eerste manchetknopen uit de geschiedenis, of beter gezegd iets wat ervoor moest doorgaan, komen uit de 16e eeuw.

Eerst functioneel, daarna ook modieuze manchetknopen

In de 16e eeuw begon men namelijk met het samenbinden van manchetten met stukjes kant en elastiek, gewoon omdat men het wilde afsluiten van de wind. In de 17e eeuw bedacht men dat het modieuzer kon, door knopen en munten met een draadje eraan te gaan gebruiken voor het knopen van de manchetten. Hierdoor is het woord ‘manchetknoop’ ook ontstaan. Doordat hier echter edele metalen voor gebruikt werden en het bewerken ervan zeer kostbaar was, was dit alleen weggelegd voor de elite toentertijd.

Aan het begin van de 19e eeuw kwamen manchetknopen verder in opkomst, door de industriële revolutie. Hierdoor werd het maken van manchetknopen veel eenvoudiger en kon dit veel massaler gebeuren, wat de kosten per setje manchetknopen erg omlaag bracht. Hierdoor kon niet alleen de elite, maar ook de gegoede burgerij (ook wel de bourgeoisie genoemd) en een deel van de middenklasse zich manchetknopen veroorloven. In die tijd kwamen gepersonaliseerde manchetknopen met bijvoorbeeld een familiewapen of initialen in opkomst.

Manchetknopen in de 19e eeuw

De huidige standaard in manchetknopen

In de jaren ’20 van de 20e eeuw werden manchetknopen nog veel populairder, doordat er nog veel meer varianten werden aangeboden. Toentertijd ontdekten de grote Engelse modehuizen de mogelijkheden van manchetknopen en kwam er een nieuwe standaard qua sluiting, de Boyer-sluiting. Deze sluiting bestaat uit een beweegbaar staafje tussen een metalen vorkje, zoals hieronder ook te zien is. Deze standaard is nog steeds heel veel gebruikt. Al onze manchetknopen hebben ook deze sluiting.

De huidige standaardsluiting van manchetknopen

De manchetknopen in een dip

In de jaren ’50 van de vorige eeuw kwam er andere modetrend, die van de naoorlogse soberheid. Daarna hielpen de tijden van de Rock ’n Roll en de afkeer van de dan geldende standaarden in de maatschappij de manchetknoop ook geen goed, dit was immers een mode-item met een elitaire oorsprong.

Terug van weggeweest

Door de booming jaren ’90 en de terugkeer van meer elitaire mode-elementen kwamen ook de manchetknopen weer terug in het modebeeld, met name bij de wat meer chiquere gelegenheden zoals gala’s of bruiloften. Er werden steeds meer gelegenheden georganiseerd waar een smoking, jacquet of zelfs rokkostuum als dresscode voor de man werd aangedragen, outfits waarbij manchetknopen de norm zijn.

Omdat deze jaren ook een wat speelser karakter hadden en de losheid van de jaren ’60 en vooral ’70 niet helemaal werd losgelaten, kwam er ook veel meer speelsere manchetknopen. Deze trend heeft zich doorgetrokken tot nu toe, waardoor een als Bijzonderemanchetknopen.nl het levenslicht heeft kunnen zien.