Hoe draag je manchetknopen?

dubbele manchetten

Manchetknopen zijn hele mooie accessoires, maar we kunnen ons heel goed voorstellen dat je er in het begin een klein beetje moeite mee hebt om uit te vinden hoe je nu manchetknopen draagt. Om je een beetje op weg te helpen en te zorgen dat je niet en plein publique loopt te pielen en te klooien met de manchetknopen, hebben we een aantal tips voor je opgesteld:

  1. Zorg dat je een overhemd erbij hebt met dubbele manchetten.

Manchetknopen passen niet op elk overhemd. De meeste overhemden die tegenwoordig worden verkocht zijn overhemden die al knoopjes aan de manchetten hebben. Overhemden met dubbele manchetten daarentegen zijn wel geschikt voor manchetten. Dit worden ook wel Franse manchetten genoemd (French Cuffs). Overhemden met dubbele manchetten hebben een dubbel zo lang uiteinde van de mouw, waardoor ze je makkelijk erin kan drukken.

  1. Let goed op de sluiting van de manchetten

Qua sluiting van manchetknopen zijn er verschillende soorten sluitingen. De meest voorkomende soort is de zogeheten Boyer-sluiting, sinds de jaren ’20 van de vorige eeuw is dat dé standaard voor manchetknoopsluitingen. Daarover kun je ook meer lezen in onze bericht over de geschiedenis van manchetknopen.

Deze sluiting betekent in de praktijk dat je een beweegbaar staafje hebt tussen een metalen vorkje, zoals hieronder ook te zien is. Deze steek je door de manchetten heen om daarna met het staafje af te sluiten.

Boyersluiting
De huidige standaard sluiting van manchetknopen

Andere sluitingen die je kan aantreffen zijn:

  • Walvisstaartsluiting

Dit is een manchetknoopsluiting die heel erg lijkt op de Boyer-sluiting, alleen is de vork dan vervangen door een kromme enkel staaf, waaraan het beweegbare staafje zit.

  • Vaste sluiting

Dit zijn manchetknopen die eigenlijk een geheel zijn, zonder bewegend onderdeel. Je drukt deze vaste sluiting manchetknopen zo door de dubbele manchetten heen, waardoor ze zichzelf automatisch vastzetten.

  • Omkeerbare sluiting

De manchetknopen met een omkeerbare sluiting zijn manchetknopen met aan beide kanten dezelfde decoratie. Handig voor mensen die links en rechts niet goed uit elkaar kunnen houden.

  1. Let goed of je de linker- of rechtermanchetknoop hebt.

Geintje. Bij de meeste manchetknopen maakt dit helemaal niks uit. Wij hebben zelf slechts een paar uitzonderingen op voorraad waarbij de manchetknopen van elkaar verschillen, zoals de wijnglas-en-wijnfles manchetknopen. Maar ook daar kun je ze keurig omdraaien qua links en rechts. Al zijn er manchetknopensets denkbaar waar het niet kan. Denk aan manchetknopen waarbij er bij eentje ‘links’ op staat, en bij de andere ‘rechts’.

  1. Vouw je manchetten van je overhemd zo dat je manchetknopen erdoorheen kan doen.

Bij een overhemd met dubbele manchetten heb je twee knoopsgaten die je op elkaar moet vouwen om de manchetknopen erdoorheen te kunnen doen.

  1. Druk de manchetknopen door het dubbele gat en sluit de manchetknopen.

Een logische stap, maar met een detail om niet te vergeten. De manchetknopen druk je door het dubbele gat, maar helaas verliezen veel mensen wel eens een manchetknoop omdat ze vergeten zijn de sluiting te gebruiken.

  1. Draag de manchetknopen aan de buitenkant van je polsen.

Manchetknopen zijn bedoeld als sieraad, om zichtbaar te zijn. Daarom is het de bedoeling om ze aan de buitenkant van je polsen te dragen, symmetrisch gezien. Als het goed heb je nu ook de bovenkant van de manchetknopen in je gezichtsveld en niet het staafje. Als je wel een staafje ziet bij een van je polsen, raak niet in paniek, maar draai gewoon de manchetknoop in casu even om.

 

 

 

 

Dit bericht is gepost in tips. Bookmark de link.